Column HHW

Column HHW "Niet medische mondkapjes"

Niet medische mondkapjes

Beste mensen er is een mondkapjesplicht op 1 december. Ik heb in mijn werk als projectadviseur veiligheid veel met adembescherming te maken, want zo noemen we een persoonlijk beschermingsmiddel die je opzet om geen gevaarlijke stoffen in te ademen.
Voordat er een persoonlijk beschermingsmiddel wordt voorgeschreven is daar vooraf onderzoek gedaan met een redelijke afweging. Wat wil zeggen hoe groot is het risico en hoe ik kan ik dat verkleinen. Nu blijkt uit onderzoeken dat het niet helpt, waarom gaan we het dan toch dragen? Weten mensen dat als ze een mondkapje dragen zij veel van hun eigen co2 weer inademen wat negatieve effecten heeft op het lichaam, sneller vermoeid, een hogere hartslag om toch dezelfde hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen en irritatie aan de huid. Als we op een werkplek adembescherming voorschrijven worden er extra pauzes ingelast voor de medewerkers om toch de juiste rust te geven en worden ze gekeurd om te kijken of ze geschikt zijn voor de werkzaamheden. Zeker als je lichamelijk zwaar werk hebt.

Op tv, radio en social media word ik de hele dag geïnformeerd dat de maatregelen zoals een mondkapje je niet voor jezelf op doet maar voor een ander. Ik vraag mij af wie verzint dit? Wat heeft een ander aan een niet werkend mondkapje? Het zal namelijk ook de besmettingen niet terugdringen. Waarom dan toch een mondkapje? Ik kan alleen maar bedenken dat zodra het gezonde verstand ingeruild wordt door emotie er rare dingen gebeuren. Laten we daarom in het vervolg mondkapje gewoon gezichtsbedekking noemen en iedereen die gezichtsbedekking wil dat voor zichzelf bepaalt en niet voor een ander. We leven in een vrij land en laten we dat zo houden.

Voor alle duidelijkheid, deze column is niet bedoeld als oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid maar dat mensen zich bewust moeten zijn van een stukje schijnveiligheid.

Carl Verbeek
Steunraadslid LPF Westland