Nieuws

Home / Nieuws / Inbreng LPF-Westland begrotingsraad 8 november 2016

Inbreng LPF-Westland begrotingsraad 8 november 2016

1e Termijn LPF-Westland bij behandeling Programmabegroting 2017-2020
raadsvergadering 8 november 2016

Inbreng LPF-Westland begrotingsraad 8 november 2016
Voorzitter, het heeft in onze optiek weinig zin om onze inbreng van de Voorjaarsnota over te doen, enkele zaken zijn overgenomen in deze begroting, waarvoor dank en een aantal andere zaken vinden we niet direct terug maar waarschijnlijk heeft dat meer tijd nodig. Bij deze begroting kiest LPF-Westland ervoor om de aandacht te vestigen op een aantal zaken die in onze ogen echt niet goed gaan of die niet passen binnen de daarvoor geldende regels. Daarnaast nog een aantal ideeën voor nieuw beleid waar het Westland alleen maar beter van wordt.

Om met de deur in huis te vallen : LPF-Westland heeft haar ernstige twijfels bij het debiteurenbeleid van de gemeente Westland! Al eerder hebben wij bij motie aangedrongen op het zakendoen met zoveel mogelijk Westlandse bedrijven in plaats van de kleine vijver met de bekende bedrijven waarin dit college en vorige colleges hebben gevist. Na herhaaldelijke vragen van onze commissieleden Ben van der Stee en Max Leerdam hebben we inzicht gekregen in het debiteurenbeleid van de gemeente. Met iedereen en alles worden betaalafspraken gemaakt die een normale betalingstermijn ver overschrijden terwijl er wel degelijk regels zijn waaraan een gemeente zich moet houden, niet alleen bij het betalen van de facturen van leveranciers maar dus ook bij de inning van facturen van bedrijven die met de gemeente werken en daar stelt de organisatie zich wel erg coulant op. Wij zien dit als een onwenselijke vorm van vriendjespolitiek en willen dit proces inzichtelijker maken voor de raad om zodoende onze controlerende taak beter te kunnen doen. Hiertoe dienen wij aan het einde van deze termijn een motie1 in.

Tevens in het kader van nieuw beleid 2 moties op sociaaleconomisch gebied. Ten eerste een motie over de voorrang van mensen met een niet Nederlandse achtergrond bij sollicitatie. Dit idee wat tot grote landelijke aandacht heeft geleid komt overwaaien uit Den Haag waar een PvdA-wethouder, we hebben er hier ook nog 1 van dit uitstervende politieke ras, het idee heeft geopperd om bij gelijke geschiktheid van sollicitanten de voorkeur te geven aan de allochtone kandidaat. Deze werkwijze gaat in onze ogen tegen de geldende regels in en discrimineert de oorspronkelijke bewoners van dit land. Om duidelijk te maken dat we dit soort beleid nooit en te nimmer zullen toepassen in Westland dienen we samen met GBW een motie2 in om de raad een duidelijke uitspraak te laten doen.

De volgende motie die wij willen indienen is dus ook op sociaaleconomisch gebied maar van een hele andere strekking! In onze ogen een ultieme kans voor de gemeente zelf om een voorbeeld te stellen waar het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen! Afgelopen zomer hebben wij van meerdere inwoners reacties gekregen rondom het weghalen van de fietsenrekken op het Wilhelminaplein en het ontbreken van een goede (bewaakte) fietsenstalling in Naaldwijk.

Het lijkt LPF-Westland een goed idee om bij de herinrichting van het centrum van Naaldwijk rekening te houden met de realisatie van een Biesieklette dit in samenwerking met Patijnenburg. Ook hiertoe zullen wij een motie3 indienen. Overigens heeft LPF-Westland onlangs nog aandacht gevraagd voor de herinrichting van de dorpspleinen in ’s-Gravenzande en Naaldwijk. De huidige feesten zouden op die pleinen blijvend gevierd moeten kunnen worden. Publicaties in de krant afgelopen week lijken het tegendeel te bewijzen. Nogmaals, herinrichting ok maar de pleinen moeten hun huidige functie behouden!!!

Geen moties van ons vandaag over de volgende zaken maar we hopen op gezond verstand van het college wanneer zij zich hier mee bezig houden :

  • Geen warmterotonde met zogenaamde restwarmte van zwaar vervuilende kolencentrales;
  • Bij het tegengaan van strijdigheden in het buitengebied daar waar mogelijk handelen naar de geest van de wet en niet altijd naar de letter van de wet. Als LPF Westland zijn wij betrokken bij een heel aantal schrijnende zaken waar de houding van de gemeente niet altijd even pragmatisch is;
  • Bij subsidieverlening aan maatschappelijke organisaties niet alleen verwijzen naar de klokkenluidersregeling (antwoord wethouder de Goeij) maar aangeven dat gemeente Westland in de toekomst alleen nog met partners wil samenwerken wanneer die regeling bij het desbetreffende bedrijf/instelling ingevoerd is;
  • De 50.000 Euro voor onderzoek naar de Waterman en plan Aquarius alleen besteden aan de plannen van Aquarius.
  • Het slooppand in Kwintsheul waar wij al meerdere vragen over hebben gesteld en waar nu door burgers handhaving is aangevraagd zou wat ons betreft ook aangekocht kunnen worden door de gemeente zodat de verkeersveiligheid en de openbare veiligheid gewaarborgd is. Alvorens daar een motie voor in te dienen wachten we de komende weken af.

Voorzitter, met de gelden vanuit HOT kunnen we door goed te handelen de nabije toekomst voor economisch rendabel glas een positieve zet in de goede richting geven. Het is van groot belang voor het Westland dat er productieglas aanwezig blijft. Het exporteren van kennis bekt natuurlijk leuk maar die kennis is wel opgedaan in de kassen. Zonder glas geen Westland en het lijkt erop dat niet iedereen daarvan doordrongen is. Wanneer er in de begroting gesproken wordt over externe positionering en acquisitie van bedrijven zie ik in gedachten de burgemeester en wethouder Weverling alweer richting Schiphol rijden, echter wat mij betreft hoeven ze daar niet de lucht in maar zit juist in die omgeving, rond Aalsmeer, nog een stuk van het potplantencluster wat eigenlijk naar het Westland zou moeten komen. Misschien is het dan beter om wethouder Weverling thuis te laten en wethouder Duivestijn in te laten stappen 😉

Overigens wachten wij nog steeds op de SMART-formulering waar het de internationalisering etc betreft! 2 jaar geleden bij de start van dit college is dit al toegezegd maar waarschijnlijk is dat toch een lastig verhaal en daar ligt dan ook ons grote bezwaar. Het is blijkbaar niet aan te tonen wat het resultaat is van de activiteiten en wanneer het doel bereikt is. Zelf heb ik grote twijfels waar het de reizen van onze bestuurders naar het Verre Oosten betreft. Zeker na de verhalen die ik vernam tijdens het WK-Kassiebouwen waar ik een vooraanstaande ondernemer sprak die getuige was van de show die opgevoerd wordt wanneer lokale Hollandse bestuurders op bezoek komen.

Alles wordt uit de kast gehaald en je denkt inderdaad dat de zilvervloot binnen is, maar uiteindelijk is het te doen om de ondertekenende samenwerkingsovereenkomst (waar er vele van in het gemeentehuis hangen) waarmee de Chinese bestuurders bij hun landelijke overheid subsidie kunnen binnen halen. Daarvoor laat u zich gebruiken en daarvoor stellen de coalitiepartijen tonnen aan Euro’s beschikbaar. Een beetje zelfreflectie zou geen kwaad kunnen…

Afgelopen maand zag ik op Twitter een foto van het college in gesprek met de directie van Flora Holland. Goed dat er contact is en namens LPF-Westland spreek ik de hoop en de verwachting uit dat het college gehamerd heeft op de actieve aanwezigheid van FloraHolland in Westland. Het is geen geheim dat het huidige bestuur en de directie van FloraHolland allemaal Aalsmeer-gerelateerd zijn en de Westlandse inbreng tot een minimum is teruggebracht terwijl juist Westland en Rijnsburg aan de wieg van het veilingsucces hebben gestaan terwijl de voormalige VBA met haar bestuurders zo goed als failliet waren en nu hier de dienst uitmaken. Het is dus zaak om naast het glas ook de veiling nauwgezet in de gaten te houden!

Gelukkig gaan er ook veel ontwikkelingen de goede kant op in Westland!
Als LPF-Westland zijn wij trots op het succes van de kluswoningen in de voormalige PWA-school in ’s-Gravenzande! Wij zien ook kansen in andere dorpen en dienen daartoe een vervolgmotie4 Kluswoningen voor in. De genoemde scholen zijn richtinggevend, wanneer het college andere dorpen of objecten geschikt acht zien horen wij dat graag en hopen wij wederom om een constructieve aanpak vanuit het college.

Voor LPF-Westland is de handhaving van de openbare orde en veiligheid een groot goed. We zijn dan ook blij met de rust die teruggekeerd is in de Esdoorn en dat vanuit het fonds leefomgeving gekeken gaat worden om het trapveldje en de bosschages daar te vernieuwen en het project daar af te ronden. Minder zijn we te spreken over de onrustige situatie in de Nachtegaalstraat in Honselersdijk. Duurt te lang en zo’n aanpak past niet bij Westland. Ook zijn wij ontevreden over de manier waarop de politie de laatste tijd met de burgers en buurtpreventie communiceert. Politie en burgemeester verwijzen constant naar de site hoeveiligismijnwijk.nl maar gebleken is dat die site verre van actueel is en maandelijks achteraf wordt bijgewerkt. Wij roepen de burgemeester op het voorbeeld van Midden-Delfland te volgen en de zogenaamde weekstaten gewoon openbaar te publiceren zodat iedereen kan zien waar ingebroken is, waar fietsen gestolen zijn, waar er overlast is etc. etc. Dat betrekt burgers direct bij hun leefomgeving en komt de veiligheid ten goede. Om de burgemeester een steuntje in de rug te geven zullen we een motie5 indienen.

Voorzitter, voordat ik ga afronden nog een herhaald verzoek aan u als voorzitter van dit college : u heeft bij de behandeling van de VJN toegezegd om de oppositiepartijen in de nabije toekomst regelmatig te gaan bezoeken. Blijkbaar gaat u dit doen vanaf 2017 want tot nu toe hebben we nog geen bezoek gehad. Coalitiepartijen worden door hun wethouders veelal op de hoogte gebracht en in het kader van gelijke informatievoorziening zou het mooi zijn wanneer de voorzitter van de raad deze rol voor de oppositiepartijen daadwerkelijk oppakt.

Dan ons slotakkoord, net als bij de VJN sluiten we af met de huisvesting van asielzoekers en statushouders. Als LPF-Westland zijn we blij met de huidige ontwikkelingen. Mede door onze inzet zijn initiatieven aan de Oostduinlaan in
‘s-Gravenzande en 2 plannen in Wateringen niet doorgegaan. Wel blijven we zitten met een taakstelling die niet uitvoerbaar is. De concentratie van nieuwkomers in een paar woongebieden lijdt tot grote overlast en de eerste gerechtelijke procedures voor beëindiging van de huurovereenkomst lopen al of worden binnenkort in gang gezet. Wat LPF-Westland betreft gaat er vanuit de raad een brief naar de minister waarin duidelijk wordt gemaakt dat Westland met een onuitvoerbare taakstelling zit en dat nieuwe gevallen niet meer opgevangen kunnen worden. Vervolgens moet de gemeente de aanwezige statushouders herverdelen over zoveel mogelijk verschillende dorpen/wijken/straten zodat de kans van integratie enige kans van slagen heeft. Doorgaan op de huidige manier is struisvogelpolitiek waar niemand beter van wordt en wij verwachten van dit college veel meer realiteitszin dan tot nu toe gebleken is. Om dit te realiseren zullen we hiervoor een motie indienen.

Tot zover in 1e termijn,

Dave  van der Meer

Fractievoorzitter LPF Westland

De volgende moties zijn ingediend:

Motie 1 : Debiteurenbeleid  (na wat gesteggel uiteindelijk overgenomen door college. Debiteurenlijst wordt voortaan gewisseld in raadsoverleg financiën en bij de jaarrekening)

Motie 2 : (met GBW) Geen voorkeursbehandeling allochtone sollicitanten (Hier staakten de stemmen, gelijk aantal voor/tegen. Wordt in de raad van 15-11 opnieuw behandeld)

Motie 3 : Biesieklette Naaldwijk (Motie overgenomen door college. Mogelijk ook bewaakte fietsenstalling in ‘s-Gravenzande)

Motie 4 : Kluswoningen (Motie deels overgenomen. Samen met wethouder Weverling zal naar toekomstige mogelijkheden worden gekeken.)

Motie 5 : Motie Weekscans (Motie deels overgenomen. Samen met burgemeester en korpschef politie zal bekeken worden hoe dit uit te voeren is)

Motie 6 : Herverdeling huisvesting statushouders (Deze motie werd verworpen helaas)

Motie 7: Openstellen zalen Leuningjes en stedenbouwkundig plan Poeldijk (Ingediend met GBW  en op het CDA na gesteund door hele raad)

Blijf op de hoogte

Categorieën

Archief

Meer nieuws

Onze twitter