LPF Westland zet handtekening onder Westlands Akkoord met sterke eigen invloed

LPF Westland zet handtekening onder Westlands Akkoord met sterke eigen invloed

Meer openheid en transparantie in het gemeentebestuur. Aanpakken van de vastgelopen woningmarkt. De veiligheid op straat vergroten. Het zijn een paar van de belangrijke punten uit het verkiezingsprogramma van LPF Westland die ook het kersverse Westlands Akkoord 2018-2022 hebben gehaald, het coalitieakkoord van CDA, VVD, SGP en LPF Westland. Fractievoorzitter Dave van der Meer is daarom zeer te spreken over de grote invloed van de partij op de toekomstige Westlandse politiek. De partij levert met Ben van der Stee en Cobie Gardien twee wethouders.

‘Die invloed was ook voorwaarde voor onze deelname aan de coalitie. Vanaf de eerste dag heeft LPF Westland aangegeven alleen te willen meedoen als het roer volkomen omgaat. We gaan niet meedoen om het meedoen’, wijst Dave van der Meer de suggestie van de andere twee lokale partijen van de hand dat LPF Westland ‘pluchehonger’ zou hebben. ‘Maar de gedroomde combinatie zat er niet in omdat het enthousiasme van een van de andere twee partijen een stuk minder was.

Zichtbare hand LPF Westland

Ook al leek de samenwerking met CDA een stuk minder logisch, programmatisch vonden de twee partijen elkaar op belangrijke punten. De zeven zetels van LPF Westland tikten bovendien flink aan in de coalitievorming, constateert een tevreden Van der Meer. ‘In het akkoord op hoofdlijnen is duidelijk onze hand zichtbaar. Ben van der Stee gaat zich als wethouder sterk maken voor een open bestuurscultuur, zoals hij dat ook al in de raad heeft gedaan. De veiligheid op straat gaan we vergroten doordat de politie in de nachten gezelschap krijgt van Westlandse particuliere beveiligingsbedrijven. Ook op de woningmarkt in het Westland gaan we druk zetten, zoals nieuwbouw in Kwintsheul en Heenweg.’

Groener Westland

Andere opvallende punten uit het akkoord 2018-2022: een groener Westland, een voorzichtig ‘ja’ tegen een kunstmuseum en de opzet van een nieuwe “Westland Agenda” om de regio-economie een impuls te geven. Ook de sociale samenhang in het Westland krijgt meer prioriteit: er komt meer aandacht voor eenzaamheid en vrijwilligers krijgen meer begeleiding. Zorgvoorzieningen komen naar de inwoners toe, via een innovatieve kruisbestuiving van wonen en zorg.

Portefeuilles

Ben van der Stee krijgt de portefeuille met volkshuisvesting, financiën en belasting, onderwijs, personeel en organisatie, communicatie en bestuurscultuur. Ruimtelijke ordening, de Omgevingswet, planontwikkeling en grondzaken vormen de portefeuille van Cobie Gardien.

‘Mouwen opstropen’

Van der Meer realiseert zich dat er met een kritisch oog naar de opvallende coalitie wordt gekeken. ‘Maar we gaan de mouwen opstropen. Samen met de hele raad gaan we laten zien dat het menens is. Er staan mooie woorden in het Westlands akkoord, maar het gaat om de daden. Van ons had het plan best de titel ‘niet lullen maar poetsen’ mogen krijgen.’

Fractie LPF Westland