Nieuws

Home / Nieuws / Motie over toepassen Wet Normering Topinkomens

Motie over toepassen Wet Normering Topinkomens

In december 2015 heeft onze fractie schriftelijke vragen gesteld over de samenwerking met zorgverleners waarvan gebleken is dat deze zich niet houden aan de WNT (Wet Normering Topinkomens). Hierdoor worden bestuurders van zorg verlenende instanties hoger beloont dan volgens deze wet zou mogen.  LPF-Westland vindt dat (belasting)geld goed besteed dient te worden en het geld terecht dient te komen daar waar het thuishoort: het verlenen van kwalitatief goede zorg. Het geld dient te worden besteed aan ‘handen aan het bed’ en niet aan dure zorgmanagers en bestuurders. Daar komt bij dat het budget voor de zorg al ernstig onder druk staat en werknemers (veelal de handen aan het bed) noodgedwongen worden ontslagen. In dat licht passen torenhoge salarissen daar al helemaal niet bij. LPF Westland vindt het daarom ook onaanvaardbaar dat er bestuurders met torenhoge salarissen in dienst zijn van zorginstellingen. Kennelijk zijn er toch zorginstellingen die menen dat bestuurders exorbitante beloningen dienen te krijgen en waarvan nu blijkt dat onze gemeente er toch mee samen blijft werken. LPF Westland wil hier echter paal en perk aan stellen en vindt dat de gemeente in navolging van de gemeente Rotterdam actie moet ondernemen tegen deze gang van zaken. Vandaar dat onze fractie in de raadsvergadering van 19 april 2016 een motie in zal dienen waarin het college wordt opgedragen de samenwerking met zorg verlenende instanties te stoppen als blijkt dat men zich niet aan de WNT houdt.

Onderstaand de tekst van de motie:

Motie Wet Normering Topinkomens

De raad van de gemeente Westland bijeen op 19 april 2016

Constaterende dat :

Westland zijn zorg inkoopt via de H10
Westland zorg inkoopt bij heel veel verschillende zorgaanbieders
Westland ook nauw samenwerkt met diverse zorgaanbieders
Er landelijk regels zijn met betrekking tot de Wet Normering Topinkomens (WNT)
Zorgaanbieders creatief weten om te gaan met de uitzonderingsregels e.d.

Overwegende dat :

Geld in de zorg naar de mensen toe dient te gaan die de zorg behoeven en niet naar diegene die de zorg leveren
Het niet wenselijk is om interim bestuurders gigantische salarissen te betalen
Zorgaanbieders gebruik maken van de uitzonderingsregels etc. en op die manier bestuurders €228.000 betalen terwijl de WNT zegt dat je in het sociale domein maar maximaal €179.000  mag verdienen.
Er zorgaanbieders zijn die gebruik maken van VOF en je hierdoor ‘postbusfirma’s’ krijgt. (De een levert, de andere stuurt de factuur en je kan niet controleren wat daar tussen zit!)

Verzoekt het college:

De zorgaanbieders te melden géén zorg in te kopen bij aanbieders die gebruik maken van uitzonderingsregels binnen de Wet Normering Topinkomens en dit ook mede te delen aan het inkoopbureau H10.
En gaat over tot de orde van de dag,

Namens LPF Westland,
Dave van Koppen

Blijf op de hoogte

Categorieën

Archief

Meer nieuws

Onze twitter